Laadukkaat ja toimivat terveyspalvelut Lahtelaisille

Lahden kaupungin omistajapolitiikan lähtökohtana on kaupungin kokonaisedun toteutuminen ja resurssien suuntaaminen kaupunkia parhaiten palvelevalla tavalla. Omistajaohjauksen tehtävänä on huolehtia konsernin omaisuudesta ja pääoman tehokkaasta käytöstä. Kaupungin strategiset linjaukset ohjaavat konsernissa yhteisöjen ja säätiöiden toimintaa ja omistusta. 

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän, eli PHHYKY;n tarkoitus on tuottaa laadukkaita sosiaali- ja terveyshuollon sekä ympäristöterveyden palveluja omistajakunnille kulloinkin olevan lainsäädännön mukaisesti. Kuntayhtymän omistavat Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Myrskylän, Orimattilan, Padasjoen, Pukkilan ja Sysmän kaupungit ja kunnat, jotka Heinolaa ja Sysmään lukuun ottamatta, ovat siirtäneet perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuun kuntayhtymälle. Lahti on suurin maksaja kuntayhtymässä. 

Lahden tulee vaikuttaa omistajaohjauksella PHHYKY:n hallituksessa erityisesti laadunvalvontaan sekä parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta. Suhtaudun hyvin kriittisesti Lahden kaupungin ja Mehiläinen Oy:n perustamaan yhteisyritykseen Harjun Terveys Oy:n, koska Mehiläinen omistaa yhteisyrityksestä 51 prosenttia. Yksityisen toimijan velvoite on tuottaa omistajilleen voittoa, joka yleensä otetaan heikentämällä laatua ja karsimalla henkilöstökuluja. Mielestäni kaupungin terveyspalvelujen laadussa ja saatavuudessa on vuosia ollut ongelmia. Korjaako yhteisyritys asiat vai kenties huonontaa niitä, jää vielä nähtäväksi.

Mehiläisen pääomistaja on Luxemburgiin rekisteröity pääomasijoitusyhtiö ja minua arveluttaa, että onko lahtelaisten etujen mukaista, että yhteisyrityksen voitoista iso osa menee ulkomaisille kasvottomille sijoittajille? Sijoittajille, jotka käyttävät varansa muuhun kuin lahtelaisen tai suomalaisen hyvinvoinnin rakentamiseen. 

Palveluiden laatua on huonontanut entisestään Ahtialan ja Launeen lähiklinikkojen sulkemiset, jotka ovat luoneet painetta Lahden kaupunginsairaalaan. Ajanvaraukset ovat ruuhkautuneet eikä ihmisiä osata neuvoa oikeisiin paikkoihin. Myös uudet tilajärjestelyt kaupunginsairaalassa ovat tuoneet omat haasteensa.

Mielestäni Ahtialan ja Launeen lähiklinikoiden lopettamiset oli väärä päätös. Nyt isot tilat ovat tyhjät ja veikkaan ettei suunnitelmia niiden jatkokäytöstä ole. Luulen, että lopettamisesta saatavat euromääräiset säästöt jäävät mitättömiksi, kun niitä verrataan palvelujen huonoon laatuun ja saatavuuteen. 

Mielestäni Launeen ja Ahtialan lähiklinikkojen sulkemisella ja niiden siirrolla kaupunginsairaalan yhteyteen haluttiin luoda painetta Liisu2030 läpimenoon. Päätöksellä haluttiin nopeuttaa kaupunginsairaalan ja siltapuiston parkkitalohankkeita, koska ilman näitä ratkaisuja Liisu2030 keskustan liikennejärjestelyitä ei voida viedä eteenpäin. Lahden kaupungin terveydenhoitopalvelut ovat aivan sekaisin ja ne täytyy saada kuntoon.

Palvelut täytyy olla laadullisesti hyvät ja hoitoon pääsyn täytyy olla nopeata ja vaivatonta.